Металопрофіль та Металочерепиця Виробника ТМ Преміум

Заміна старого покриття даху на нове

< Назад до статтей

Яким повинен бути будинок? В першу чергу він повинен бути сухим і теплим. Якщо покрівля не в порядку, то проблеми не змусять себе чекати. Протікання, вогкість, великі рахунки за опалення, порушення зовнішнього вигляду будинку – це тільки частковий їх список.

Але як вчасно зрозуміти, що потрібна заміна покрівлі даху? Для цього необхідний якісний огляд покрівлі і кроквяної системи. Робити його потрібно щорічно, навіть для власників нових дахів. В результаті огляду можуть виявитися проблеми, які і вкажуть на масштаб необхідного ремонту.

  1. Виявлено невеликі тріщини на покрівельному покритті, воно втратило естетичний вигляд. При цьому до кроквяної системи питань немає – на дереві не помічена гниль, тріщини або грибок. Даний варіант найпростіший, досить купити новий покрівельний матеріал для даху та замінити їм старий.
  2. Виявлені сліди вологи на стінах горища або приміщення мансарди. У будинку відзначається висока вологість. Все це вказує на те, що покрівля протікає або надмірно накопичує вологу. При знятті покрівельного покриття найчастіше будуть виявлені сліди гнилі або навіть грибка на обрешітці. Як наслідок буде потрібно не тільки заміна покриття, але і каркаса.
  3. Виявлено серйозні руйнування кроквяної системи, теплоізоляційного шару і дірки в покрівельному покритті. Даний варіант найскладніший. Буде потрібно повна реконструкція всієї даху. Власнику будинку потрібно бути готовим, що вартість заміни даху таких масштабів буде значною. Якщо витрати неминучі, варто задуматися чи має сенс збільшити площу будинку, спорудивши мансарду.

Демонтаж старої покрівлі

Рішення про частково або капітальному ремонті даху прийнято. Наступний етап заміни покрівлі – це демонтаж старого покриття. Якщо в якості настилу Виступає шифер, то для його зняття потрібно фомка і молоток. Якщо в подальшому власник будинку не планує використовувати листи, то можна пробити в шифером дірки в місцях, де він кріпиться до обрешітки і скинуть листи на землю. Коли повторне використання актуально, то роботу по зняттям старого шиферу потрібно виробляти більш акуратно і обов’язково з помічником.
Демонтаж обрешітки і всієї кроквяної системи проводиться з впровадженням фомки або пили.
Якщо покрівля була покрита більш сучасними матеріалами, такими як металопрофіль , металочерепиця або керамічна черепиця, то демонтаж покрівлі проводиться максимально акуратно. Дане покриття завжди можна використовувати повторно для дахів невеликих площ – гаража або дачного будиночка.

На яке покриття краще замінити стару покрівлю?

Якщо даху необхідний капітальний ремонт або повна заміна конструкції, то обмежень при виборі матеріалу для покриття є. Якщо ж заміна покрівлі буде проводитися на стару кроквяну систему, то фахівці рекомендують використовувати металочерепицю або металопрофіль . Обидва ЦИХ матеріалу закриють недоліки старої конструкції (є у всіх старих покрівель).
Як зробити заміну шиферу на металочерепицю без наслідків
Заміна даху з шиферу на новий матеріал починається з демонтажу і огляду кроквяної системи. Якщо виявлені сліди гнилі або пошкодження від комах, то зруйновані ділянки дерева ліквідуються й заміняються новими. Потім розстеляється шар гідробар’єру, він кріпиться по всій площі крокв за допомогою будівельного степлера. Далі починається монтаж обрешітки – монтується брус обов’язково перпендикулярно коника даху, за допомогою нього проводиться остаточне кріплення прошарку гідробар’єру.
Продовжуємо встановлювати обрешітку – кріпимо поверх брусів бруски такого ж перетину (як правило, 25 * 120 мм). Починати встановлювати бруски необхідно з краю, важливо по ходу роботи перевіряти точність рівня за допомогою шнура, встановленого по діагоналі.
Укладання листів металочерепиці починається справа наліво! Це важливо, тому що у листів є своя система кріплення, якщо проводити їх укладання в правильному напрямку, то вся робота пройде швидко і рівно. Якщо ж виступаючі місця виявлені, то їх необхідно зрізати болгаркою. Монтуються низ кожного листа обов’язково нижче крокв десь на 8 см.

Особливості заміни шиферу на металопрофіль 

Профільований лист випускається в різних розмірах, в нашому випадку він повинен відповідати наступним габаритам: ширина від 980 до 1800 мм, довжина від 0,6 до 0,8 мм. Заміна покрівлі будинку починається аналогічно, як і в випадку з металочерепицею – з демонтажу шиферу і перевірки крокв.
Далі безпосередньо на старі крокви укладається гідроізоляційне покриття, обов’язково з нахлестом. Стики плівки необхідно якісно проклеїти самоклеючою стрічкою. Далі шар теплоізоляції, як правило – це мінеральна вата.
Монтаж самих листів профнастилу починають з торцевої сторони даху в одну або дві хвилі (в залежності від типу покрівлі). У місцях, де листи знаходять один на одного, повинні бути якісно скріплені.
Якщо даху має маленький нахил, то рекомендується ще додатково герметизувати. Кріплення матеріалу до обрешітки здійснюється виключно саморізами з гумовими прокладками.
Заміна покрівлі будь то часткова або повна вимагає великих матеріальних і трудових витрат. Сьогодні можна знайти різні розцінки на покрівельні роботи. Головне пам’ятати що дах – Це не місце нерозумної економії.